3 tips voor de startende ondernemer

Als je je onderneming start zoek je een balans tussen kritisch zijn op de kosten maar wel kunnen groeien. Vaak heb je ook maar een beperkt budget wat je zelf hebt geïnvesteerd. We hebben vandaag 3 handige tips om hierop in te spelen.

Waar ontvang je je klanten?

Wellicht niet van toepassing voor elke onderneming, maar wel een belangrijk onderdeel van het stukje professionaliteit. Een kantoor(tje) huren is een goede optie. En je hebt een fijne rustige plek om zelf te kunnen werk én je ontvangt je klanten op professionele wijze. Bij voorkeur lekker centraal in het land of centraal in jouw werkgebied. Dus je gaat online op zoek naar een bedrijfsruimte huren Alphen aan den Rijn

Huren geeft flexibiliteit en tegenwoordig hoef je je meestal niet voor jaren te committeren aan een huurcontract, maar is het na een jaar al maandelijks opzegbaar. Zeker voor kleinere ruimtes. Het fijne is in ieder geval dat je een aparte plek hebt en professionaliteit uitstraalt. Dat vertaalt zich trouwens ook door naar je website, je contactgegevens, je visitekaartje, je bedrijfsfoto’s, etc.

Communiceer een telefoonnummer

Een telefoonnummer geeft vertrouwen. Een vast telefoonnummer zelfs nog wat meer dan een mobiel nummer. Zaak is in ieder geval dat je een apart nummer moet hebben dat goed bereikbaar is. Er zijn genoeg mogelijkheden om telefoonnummers door te schakelen. We snappen dat je als zzp-er niet altijd op dezelfde plek werkt. Door de nummers goed te schakelen ben jij altijd bereikbaar voor nieuwe en vaste klanten. Dit geldt overigens voor alle soorten ondernemingen. Webshops, adviesbureaus, enzovoorts.

Geef jezelf tijdig rust

We weten het, je eigen onderneming gaat altijd door. De lijn tussen werk en privé is dan ook erg dun. 24/7 bereikbaar is leuk, maar er zijn grenzen. Zorg dat je een vast moment in de week besteed aan jezelf. Dat kan een vaste sportavond zijn of de zondag met je gezin. Zakenrelaties zullen je principes en je tijdsplanning waarderen. Als je altijd maar beschikbaar bent lijkt het net alsof je niks te doen hebt en straalt soms precies het verkeerde uit ondanks dat je het juist commercieel goed bedoelt.

Je zult merken dat je er zelf door opleeft als je je eigen vaste momenten hebt. Een moment vast rust om tot jezelf te komen en naar uit te kijken. Veel succes met het uitrollen van je eigen bedrijf. Met de juiste toewijding pluk je zelf de vruchten.