Automatiseren: wat is er mogelijk?

Het is vandaag de dag een hot topic: automatiseren. Steeds meer bedrijven kiezen er voor om bepaalde zaken die tot de dagelijkse bezigheden behoren te automatiseren. Dit kan zijn om fouten te verminderen, maar kostenvermindering kan ook een oorzaak zijn. Wij vertellen je hoe je erachter kunt komen wat er voor jouw bedrijf allemaal mogelijk is met het oog op automatiseren.

Breng de processen in kaart

Voordat je kan weten wat er allemaal mogelijk is op het gebied van automatiseren is het belangrijk dat je in kaart brengt wat voor processen er nu allemaal handmatig uitgevoerd worden. Dit is tot slot van rekening altijd het beginpunt van automatisering. Dit soort processen kunnen van alles zijn. Van het overtypen van formulieren tot invullen van data in systemen.

Bepaal de grootste pijnpunten

Om te bepalen waar de grootste winst te behalen is, is het slim om de grootste pijnpunten in kaart te brengen. Een pijnpunt kan van alles zijn. Of het nu gaat om waar de meeste fouten gemaakt worden, wat het meeste kost of wat het meeste tijd in beslag neemt. Door automatisering toe te passen op deze pijnpunten is de winst die je uit de automatisering haalt ook het grootst.

Overweeg de mogelijkheden

Voor wat betreft automatisering zijn er verschillende mogelijkheden. Uiteraard komt iedere soort automatisering met haar eigen voor- en nadelen. Een eenvoudige email-automation is binnen enkele uren ingesteld en is daarmee ook niet heel duur. Een complete RPA automatisering duurt echter een stuk langer om te bouwen en implementeren. De kosten zullen hiervoor daarom ook weer een stuk hoger liggen. Daartegenover staat wel dat de opbrengsten door de automatisering ook weer een stuk hoger liggen. Het is dus een afweging die jij moet maken met de investering en opbrengst in het achterhoofd.

Ga in zee met een specialist

Om het maximale uit je automatisering te halen is het belangrijk dat je gelijk in zee gaat met een ervaringsdeskundige. Kies je voor email-automation? Huur dan een specialist op het gebied van mailing in huis. Kies jij voor een complete RPA databot? Dan kun je hiervoor het beste een RPA developer of specialist voor in huis houden. Het is doodzonde als je niet het maximale rendement uit je automatisering haalt.