De 4 grootste verschillen tussen Apple en Microsoft

Je staat voor een duivels dilemma: Je wilt een nieuwe laptop kopen maar kunt niet kiezen tussen de twee computergiganten Apple en Microsoft. Naar je vrienden en familie luisteren heeft ook geen zin want daar zijn de meningen 50/50 verdeeld. Toch is het wel een belangrijke keuze want voor welke laptop je ook kiest, het kost sowieso veel geld. Je wilt dus wel de juiste keuze maken. Waar baseer je je keuze nu op? In dit blog leggen we je graag de 4 grootste verschillen tussen Apple en  Microsoft voor. Zo maak jij een goed doordachte keuze bij het kopen van een nieuwe laptop. 

1. Het besturingssysteem

Het besturingssysteem van Apple is macOS en die van Microsoft is Windows. Nu zegt dit je natuurlijk verder nog niet zo veel. Dus we gaan er even dieper op in. Apple is de enige aanbieder van het besturingssysteem macOS en speelt hierin een monopolie rol. Dit is nadelig als je praat over de prijs. Apple bepaald namelijk zelf voor hoeveel ze hun producten op de markt brengen want zij zijn de enige aanbieder. Dat is niet het geval bij Microsoft. Windows wordt door verschillende computerfabrikanten gemaakt, zoals Sony, Acer en Dell. Hierdoor zullen deze fabrikanten met elkaar concurreren en zal de prijs niet zo hoog zijn als die van het besturingssysteem van Apple.

2. Het gebruiksgemak

Ook over het gebruiksgemak zullen de meningen verschillen. Het is ook maar net waar je naar op zoek bent en wat je zelf prettig vindt werken. Omdat Apple zowel de hardware als de software bouwt, zijn deze naadloos op elkaar afgestemd. Dit is in mindere mate het geval bij Microsoft. Over het algemeen werkt een Apple laptop sneller dan die van Microsoft. Daarnaast hoef je bij een Apple laptop niet zo diep de laptop in te duiken om tot het installeren van programma’s te komen. Daarentegen zijn de laptops van Apple weer minder customizable dan die van Microsoft.

3. Het design

Apple heeft design hoog op de agenda staan en besteed dan ook veel aandacht en tijd aan het verfijnen van details. Zowel aan de binnenkant als de buitenkant van de laptops. Microsoft kon natuurlijk niet achterblijven dus ook zij zijn hun design over de laatste paar jaren gaan verbeteren. Ook zij kregen door dat een laptop niet alleen mooi van binnen moet zijn, het oog wilt namelijk ook wat.

4. De prijs 

Over het algemeen zijn Apple laptops duurder dan Microsoft laptops. Mede omdat Apple zowel de hardware als de software in eigen handen heeft gehouden. Daarnaast heeft Apple een oog voor detail wat ook veel kost. Zo heb je natuurlijk een strak design als je kiest voor een Apple laptop, maar ook de gemiddelde batterijduur van een Apple laptop ligt hoger. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen die de prijs omhoog duwen.