Kabels labelen

De chaos op jouw ICT-bureau te lijf gaan?

Nergens vind je zo veel computers, toetsenborden, muizen, opladers en andere kabels dan op een ICT-bureau. Daardoor lijkt het vaak heel chaotisch. En soms is het dat ook. Wil jij de chaos op jouw ICT-bureau te lijf gaan? Dat kan! Met onze praktische tips.

Labels voor alle kabels

Kabel hier, kabel daar.. waar is nou toch die ene HDMI-kabel gebleven die jij nodig hebt? Of welke kabel leidt nou precies naar de server die vandaag wordt vervangen? Door kabels labelen creëer je orde in de chaos. Met zo´n label voor kabels geef je elke kabel een unieke code of naam. Als je vervolgens een lijst van alle codes maakt, weet je precies hoe elke kabel heet. En waar die kabel voor dient. Handig voor de server die vervangen moet worden – of voor de nieuwe stagiaire die vertwijfeld vraagt welke kabel er dan wél uit mag worden getrokken.

Kabels labelen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld met vlamvertragende labels voor in de serverkast. Of kleine, zelflaminerende labels voor al die korte USB-kabeltjes die door het hele kantoor slingeren. Er zijn zelfs sleeves voor hele dunne kabels, zodat je alle kabeltjes in de serverkast ook kunt labelen. Zo weet je precies waar elke kabel voor dient. En al die kleine stekkertjes dan, zoals de glasvezelkabels of HDMI-naar-USB-kabels? Daarvoor heb je hele kleine vlaglabels beschikbaar. Kortom, er zijn labels voor alle kabels.

Zet bakken neer

USB-kabeltjes, HDMI-kabels, telefoonopladers… op een ICT-bureau slingeren heel wat kleine kabels rond. Die kun je eenvoudig bewaren in bakken. Zet bijvoorbeeld bij elke set van 4 bureaus die een groepje vormen, één bak neer. Daar kunnen die vier werknemers dan al hun losse kabels in gooien. Zo blijven de bureaus tenminste opgeruimd.

Je kent het vast: al die extra kabeltjes waarvan niemand meer weet waar ze voor zijn. Ook die kunnen in die bakken worden gegooid. Natuurlijk moet je dan wel om de zoveel tijd alle bakken uitmesten om te zien welke kabels blijven liggen. Is er niemand eigenaar van een kabel, ook niet degenen die met vakantie zijn of ziek thuis zitten? Dan kun je de kabel weggooien. Of een label “onbestemd” geven en als reservekabel op een andere plek bewaren. Voor als iemand alweer een USB-kabel kwijt is.

Maak bakken onder de bureaus

De oplader van het vaste scherm, de oplader van de laptop, de HDMI-kabel tussen die twee, de kabel van het toetsenbord en ga zo maar door – er liggen heel wat kabels op een bureau. Nou gooien veel werknemers al die kabels op de grond, tussen twee tegenover elkaar staande bureaus in. Maar daar raken ze natuurlijk in de knoop.. Een veel betere manier om ze op te ruimen: in bakken onder de bureaus. Die bakken zijn dan aan de achterkant en de onderkant dicht, zodat kabels er in blijven liggen, maar toch van links naar rechts onder de tafel door kunnen worden getrokken. Heel handig dus.