PSD2 vergunning

Dit is het nut van een digitaal huishoudboekje

Een huishoudboekje is een document waarin huishouduitgaven zoals boodschappen, hulp in de huishouding en voorzieningen worden bijgehouden. Huishoudboekjes worden gebruikt door gezinnen die hun uitgaven overzichtelijk in kaart willen houden. Bij huishoudboekjes worden niet alleen de uitgaven bijgehouden maar ook de inkomende geldstromen. In deze blog lees je waar een digitaal huishoudboekje erg nuttig voor is. 

Digitaal

Een digitaal huishoudboekje helpt net als een schriftelijk huishoudboekje om wijzer te worden in je geldzaken. In november 2020 lanceerde de Nationale-Nederlande de NOVA app. Deze app helpt mensen om grip te krijgen in hun geldzaken. De NOVA app zorgt er bovendien voor dat het regelen van geldzaken weer leuk en gemakkelijk wordt. Door een PSD2 vergunning koppelen gebruikers hun betaalrekening van de ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, Regiobank, SNS Bank en Triodos. Hierdoor krijgen ze inzicht in alle transacties en zien ze precies wat ze allemaal uitgeven en waaraan ze dit doen. 

Het hebben van een digitaal huishoudboekje is veel handiger dan het hebben van een kasboek wat veel schrijf en rekenwerk vereist. 

Excel

Wanneer je het niet helemaal vertrouwd om PSD2 toegang te verlenen is het altijd nog mogelijk om Excel te gebruiken. Dit is een zeer laagdrempelige manier om je huishoudboekje digitaal bij te houden. Excel beschikt over een rekenprogramma en bevat een standaard sjabloon waarin je gemakkelijk de inkomsten en uitgaven in bijhoudt. Houd per maand de geschatte inkomsten en uitgaven bij en ook de werkelijke inkomsten en uitgaven. 

Banktrans

Banktrans is een wat uitgebreider programma wat beschikbaar is voor de Mac en Windows. Dit is een programma wat geschikt is voor de meer gevorderde computergebruiker. De software dient geïnstalleerd te worden op je computer. Vervolgens is het zaak om transactiegegevens van je bankrekeningen op te halen. Wanneer je gebruik maakt van Banktrans, ben je niet afhankelijk van je bank, dit is handig wanneer je van bank wisselt. Je gegevens van je huishoudboekje worden dan nog bewaard. 

De bank

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een huishoudboekje bij te houden bij de bank zelf. De Rabobank biedt een mogelijk om overzichten te weergaven waar jezelf behoefte aan hebt. Hierbij maken zij grafieken met inkomsten en uitgaven en laten ze zien hoe het is gesteld met je budgetten. Verder heeft ABN Amro de Grip app. De app is beschikbaar voor meerdere banken zoals de ING, Rabobank, RegioBank, SNS, ASN Bank of Bunq.

Het hebben van een (digitaal) huishoudboekje zorgt dus voor meer overzicht. Je financiën overzichtelijk hebben zorgt voor meer rust in je hoofd. Verder biedt het de mogelijkheid om snel te zien waar er ruimte zit voor besparingen, waarmee je uiteindelijk leuke dingen doet.