Hoe kun je anoniem downloaden?

In steeds meer landen wordt het verboden om auteursrechtelijk materiaal gratis te downloaden wanneer de eigenaar hier geen toestemming voor heeft gegeven. Wanneer je alsnog wilt downloaden is het van belang om jezelf wat anoniemer te maken en niet alle persoonlijke gegevens te verstrekken die je normaal wel bij ieder website bezoek aan de beheerder geeft. Je kunt dan ook op verschillende manieren anoniem downloaden en zo je privacy op het internet vergroten.

VPN

vpn downloadenEen eenvoudige manier om anoniem het internet te betreden, en dus anoniem te kunnen downloaden, is het gebruiken van een vpn server. Door middel van de vpn verbinding ben je niet alleen in staat om je browserverkeer te versleutelen, ook de data die via programma’s als bittorrent worden verstuurd worden versleuteld. Hierdoor kun je anoniem downloaden waarbij er geen persoonlijke gegevens van je verstuurd worden. Dit zorgt dat je veel minder snel te vinden bent of het ip adres te herleiden valt naar een individueel persoon.
Er zijn verschillende vpn diensten, zowel betaald als gratis, waarbij je anoniem kunt downloaden. Vaak bieden de betaalde vpn diensten betere opties en gaan ook beter met je persoonlijke gegevens om. Bij een gratis dienst is dit niet altijd te garanderen.

Proxy

Een andere manier om anoniem te kunnen downloaden is gebruik te maken van een proxy. Hierbij communiceer je de data die je verstuurd of ontvangt niet direct met de website die je bezoekt. De proxy dient hierbij als tussenpersoon. Dit houdt in dat de website die je bezoekt niet je persoonlijke gegevens kan opvragen, maar informatie verkrijgt van de proxy server. Uiteraard beschikt de proxy server niet over jouw persoonlijke gegevens en kan deze dan ook niet verstrekken.

BTguard

Er is ook een speciale software ontwikkeld om anoniem te kunnen downloaden. Een dergelijk programma die je hiervoor kunt gebruiken is BTguard. De werking van dit programma is dat de software alle data die je via de torrents verstuurd en ontvangt versleuteld met een 256 bit encryptie. Hierdoor is de data niet door derden in te zien die niet over de sleutel beschikken. Het voordeel van dergelijke software is dat het voor veel verschillende platformen is geschreven, waardoor je het niet alleen op je Windows computer kunt gebruiken, maar ook op Apple producten. Daarnaast werkt deze software ook met de zeer populaire torrent software bittorrent.

TOR

Ten slotte is er nog een manier om anoniem te kunnen downloaden. Zo kun je ook gebruik maken van het tor netwerk. Dit netwerk maakt gebruik van verschillende servers over de hele wereld. De data die je via het internet verstuurd wordt op die manier via verschillende servers verzonden. Hierdoor zijn derden niet meer in staat om de data bij elkaar te brengen en dit naar een individueel persoon te herleiden. Dit tor netwerk kun je niet alleen gebruiken om anoniem te downloaden, maar je kunt al het internetverkeer via dit netwerk laten verlopen. Hierdoor vergroot je de online privacy.