Hoe kun je anoniem surfen op school?

Veel scholen maken gebruik van enkele beperkingen op het internet. Dit houdt in dat niet alle content die op het internet te vinden is ook binnen de muren van de school kan worden ingezien, bijvoorbeeld omdat het om expliciet materiaal gaat of omdat de schoolleiding zelf liever niet heeft dat toegang hebt tot bepaalde content. Daarnaast kan het ook zijn dat al het dataverkeer vanaf de computers op school in de gaten worden gehouden om misbruik te voorkomen. Echter wilt niet iedereen altijd gevolgd worden wanneer hij of zij het internet op gaat. Het is dan ook mogelijk om deze beperkingen te omzeilen en op die manier anoniem te surfen op school.

Beperkingen op het dataverkeer

Veel scholen, maar ook bedrijven, hebben de internetverbinding zo opgesteld dat niet alle content en websites kunnen worden bezocht. Vaak gaat het hierbij om social media websites, om bijvoorbeeld de productiviteit hoger te houden en scholieren niet continu op dergelijke websites zitten. Daarnaast kan ook content worden geweerd die nog niet geschikt is voor de jongere scholieren of waarvan de leiding zelf liever niet heeft dat de scholieren deze content weten te bereiken. Daarnaast kan er ook voor gezorgd worden dat het dataverkeer in de gaten wordt gehouden om zo bij te kunnen houden of er inbreuk op deze beperkingen wordt gemaakt. Je wordt als scholier dan ook vaak gevolgd tijdens het internet gebruik om zo te kijken welke content je opvraagt. Echter zit je hier natuurlijk niet altijd op te wachten en wil je vrij het internet op kunnen.

internetten op school

De proxy

De blokkades binnen het netwerk van school is vaak opgebouwd uit het blokkeren van bepaalde websites en content die door het algemene ip adres van de school worden benaderd. Om de blokkade te omzeilen dien je dan ook verbinding te maken met een ander ip adres. Het maskeren van je ip adres is eenvoudig te bewerkstelligen door gebruik te maken van een proxy. Deze proxy staat dan ook tussen jou als gebruiker en de website die je bezoekt in. Wanneer je via de normale verbinding een website bezoekt worden er enkele gegevens verzonden naar die website, zoals het ip adres. De browser die je gebruikt kan aan de hand van de url die je invoert zien of deze op de geblokkeerde lijst staat. Door middel van de proxy krijgt de website die je bezoekt niet het echte ip adres vanuit de school aangeboden, maar het algemene ip adres van de proxy. Deze kent geen beperkingen en kan heel ergens anders vandaan komen. Hierdoor maak je het mogelijk om alsnog alle websites en content te bekijken die normaliter wordt geblokkeerd door de router van de school.

Instellingen wijzigen

Het is niet altijd mogelijk om de instellingen te wijzigen of bijvoorbeeld nieuwe programma’s te installeren op een schoolcomputer. Dit om onder andere te voorkomen dat er programma’s worden geïnstalleerd die niet in lijn zijn met de richtlijnen die binnen de school gelden. Doordat je de instellingen niet kan wijzigen of niet in staat bent software te installeren kan het soms moeilijk zijn om een proxy te gebruiken. Normaliter zorg je er dan ook via de instellingen voor dat er verbinding wordt gemaakt met een proxy server, om zo je ip adres te maskeren en anoniem het internet op te kunnen. Om toch anoniem te kunnen surfen op school kun je dan ook gebruik maken van verschillende online proxies. Dit zijn websites die gebruik maken van een proxy. Hierdoor hoef je niet de instellingen van de browser te veranderen, maar kun je eerst naar een dergelijke online proxy surfen en via daar de website in te voeren die je wilt bekijken.