Hoe voorkom je rugklachten bij een kantoorbaan

Zitten is het nieuwe roken hoor je mensen vaak zeggen. Maar ook je rug vindt het geen feestje om de hele dag achter een computer te hangen. Een goede houding en verstelbaar meubilair past zich eenvoudig aan je aan. Daar gaan we vandaag wat dieper op in met een paar handige adviezen.

Wat kost het?

Ik hoor je al denken, dat zal wel duur worden. Nou, dat hoeft zeker niet zo te zijn. Er zijn genoeg aanbieders van gebruikte kantoormeubelen. Die bieden vaak gerenommeerde merken tegen slechts fracties van de nieuwprijs aan. Kantoormeubilair wordt vaak heel eenzijdig gebruikt. Veel gebruikssporen zul je dus niet tegenkomen. Je merkt dus amper verschil met nieuw maar je houdt wel een leuk bedrag in je zak. Je gezondheid is ook wat waard toch?

Meten is weten

De basis begint altijd met het opmeten van je lichaam. Zowel je volledige lichaamslengte, armlengte, beenlengte en de lengte van je rug. Die verhoudingen bepalen namelijk uiteindelijk de afstelling van je stoel en bureau. Er zijn een aantal vaste hoogtes die horen bij bepaalde lichaamsverhouding. Zo wordt afstellen een fluitje van een cent.

De basis meubelen

Het belangrijkste zijn de bureaustoel en het bureau. Door die goed af te stellen kun je een goede houding creëren. Als laatste kun je nog de details fine tunen met schermhoogte, kijkafstand en eventueel verhogingen op je bureau voor je scherm. Meet jezelf op of nog beter, vraag een collega/partner om hulp om goed te kunnen meten. Op internet zijn goede websites te vinden met wetenschappelijke informatie, zoals op de pagina van de Arbodienst.

Juiste houding

De juiste houding wordt niet alleen bepaald door de houding die je instelt, maar ook door je eigen houding. Als je alsnog onderuitgezakt gaat zitten gaat het niet werken. Dus het is ook belangrijk dat je een actieve zithouding aanneemt met een rechte rug. Varieer je houding door af en toe te gaan staan. Staand vergaderen is een waardig alternatief. En omdat mensen geen 2 uur willen staan zorgt dit ervoor dat de vergadering ook niet snel te lang zal duren.

Daarnaast is het belangrijk om sowieso regelmatig van je stoel af te komen. Zitten geeft veel druk op de hamstrings en zitten zorgt ook voor slappe spieren. Als het even kan is het daarom prettig een bureau te kiezen waar je ook staand aan kunt werken. Veel variëren en actief op je houding blijven letten is daarom belangrijk. Maar zorg dus ook voor de goede basis.