Wat is de cloud?

Een uitspraak die vaak voorkomt is de volgende: “Ik sla het even op in de cloud.”. Maar wat is de cloud dan precies? Het is een vaag begrip en de letterlijke vertaling ‘wolk’ geeft ook niets weg. Toch is het een ontzettend handig hulpmiddel waar velen veel profijt van hebben. Gelukkig klinkt het ingewikkelder dan het is. Aan het eind van dit blog weet ook jij wat de cloud is!

De cloud uitgelegd

De cloud maakt het mogelijk om bestanden, programma’s en informatie op te slaan via het internet. Normaal sla je iets op op je telefoon, je laptop of gebruik je een extern opslagsysteem zoals een USB-stick. Maar helaas komt het nog te vaak voor dat een van bovenstaande crasht en je hierdoor al je bestanden kwijt bent. Dan is het online opslagsysteem als de cloud dé oplossing.  

Hoe kom ik in de cloud?

Je bestanden online opslaan zodat deze niet meer kwijt kunnen raken klinkt ideaal. Maar hoe krijg je je bestanden daar dan? Waar je allereerst aan moet denken is een internetverbinding. Zonder internet is het namelijk niet mogelijk om te verbinden met de cloud. Er zijn daarnaast verschillende bedrijven die mogelijkheden bieden om bestanden op te slaan in de cloud. Dit is tegen betaling of geheel gratis. Dat is afhankelijk van de ruimte die jij nodig hebt om al je bestanden op te slaan. Hoe meer ruimte je nodig hebt, hoe eerder je bij zal moeten betalen. Het bedrijf waar jij ruimte bij afneemt bewaart jouw bestanden in een datacenter. Alleen jij hebt hier toegang tot omdat je alvorens je bestanden opslaat, een account aanmaakt. Middels een inlog en wachtwoord ben jij de enige die toegang heeft tot jouw bestanden in de cloud. 

Voordelen van opslaan in de cloud

Hierboven hebben we het al kort aangehaald. Bestanden opslaan in de cloud heeft als voordeel dat je bestanden altijd veilig zijn, ook als je hardware crasht. Er zijn echter nog meer voordelen van opslaan in de cloud:

  • Je bestanden zijn vanaf elk apparaat beschikbaar, zolang je maar verbonden bent met het internet. 
  • Het is mogelijk om meerdere apparaten met elkaar te synchroniseren.
  • Online opslaan in de cloud kan worden ingezet als back-upmogelijkheid.
  • Bij brand, inbraak of vernieling zijn je bestanden alsnog veilig. 

Nadelen van opslaan in de cloud

  • Jij bent de enige die bij je online opgeslagen bestanden kunt komen, mits je sterke inloggegevens hebt ingesteld. 
  • Gratis opslagruimte is beperkt. Bij meer benodigde ruimte moet je bijbetalen. 
  • Je moet verbonden zijn met het internet om bij je opgeslagen bestanden te komen. 
  • Bij sommige diensten is er risico op ransomware.