Wat is digitalisering?

Tegenwoordig werken we steeds meer in de cloud. Je kunt overal bij je documenten en al je elektronische apparaten syncen met elkaar. Hier schuilt ook het gevaar. Privacy bestaat ‘niet’. Je bestanden zijn vaak gestald bij een hoster en liggen niet meer onder je eigen dakpannen. Wat betekent digitalisering voor een ICT-er en wat betekent het voor de ‘normale burger’.

Digitalisering is het overgangsproces van informatie naar zijn digitale vorm. Hierin wordt altijd de best mogelijke compromis gemaakt tussen beveiliging en bereikbaarheid van informatie.

Papier is verleden tijd

Oké, dat is niet helemaal waar. Maar de verschuiving is duidelijk zichtbaar. Aantekeningen en berekeningen doet men digitaal. Met name het delen en later weer aanpassen maakt het digitaal bijhouden van je documentatie waardevol. Een computer is dus een vanzelfsprekendheid en een laptop kopen is één van de meest voorkomende zoekintenties op internet.

Maar het gaat verder dan dat. Want waar wil je die gegevens allemaal inzichtelijk hebben? Zelfs je speaker in huis is tegenwoordig interactief en kun je vragen stellen over het weer, je agenda en je afspraken. 

Data security

Allemaal super handig, die bereikbaarheid van data op het juiste tijdstip en locatie. Maar er zit ook een kwetsbaar deel achter. Beveiliging! De ene data is niet zo waardevol als de ander. Hoe interessant is jouw tandartsafspraak of boodschappenlijstje voor iemand anders? Maar je financiën is al een ander verhaal. Op het moment dat jij je data ergens host en stalt is er dus theoretisch gezien ook altijd iemand anders verantwoordelijk. Kun je die vertrouwen? En is de beveiliging wel zo goed op orde als dat er gezegd en beloofd wordt?

Het is dus goed om na te denken welke informatie je waar bewaart. Stel je voor dat de gegevens toch ineens ‘op straat komen te liggen’, wat betekent dat dan?

Digitalisering per generatie

De jonge generatie van nu groeit op met de laptop en tablet. Terwijl de huidige generatie die met pensioen is nog kasten en mappen vol papier heeft liggen. De digitalisering loopt wat dat betreft parallel aan de gebruikers per generatie. Voorlopig zal pen en papier er nog zeker zijn, maar we zullen zien dat dit per generatie weer zal verminderen en verder verandert.

Hierin ligt dus ook een grote kans voor werk- en dienstverlening. Denk aan digitalisering tools, slimme scanners, foto’s digitaliseren, etc.

Maar ook het hosten en beveiligen van data. Dit zorgt voor werkgelegenheid en ontwikkeling van nieuwe diensten. Er bestaan nu functies waarvan mensen tien jaar geleden nog nooit gehoord hadden. Ben jij er klaar voor?