Wat is downloadsnelheid?

Downloadsnelheid is weer zo’n term die je vaak voorbij ziet komen maar niet direct weet wat het betekent. Met downloadsnelheid wordt de snelheid waarmee apparaten die verbonden zijn met het internet, data van het internetnetwerk kunnen halen bedoeld. Met die apparaten worden jouw smartphone en laptop bedoeld. Wil je alle ins en outs van downloadsnelheid weten? Lees dan dit blog en kom erachter!

Wat is downloadsnelheid precies?

Zoals hierboven beschreven, heeft downloadsnelheid met het internet en jouw apparaten te maken. We geven graag een voorbeeld van wanneer jij met downloadsnelheid te maken hebt (gehad): Het is vrijdagavond en je zit lekker op de bank. Klaar voor een chillavond en je hebt zin om een film te kijken. Je gaat op het internet naar de website van Netflix en hier zoek je een leuke film uit. Op het moment dat je een film aanklikt om deze af te gaan spelen, komt de downloadsnelheid om de hoek kijken. Je kijkt de film natuurlijk het liefst aan één stuk door zonder haperingen. Hoe beter en hoe hoger jouw downloadsnelheid is, hoe soepeler de download van de film verloopt. De downloadsnelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s. Dat staat voor het aantal megabits per seconde. 

Mbit/s uitgelegd

Op het moment dat je een internetabonnement af gaat sluiten, moet je een keuze maken in de hoeveelheid megabits per seconde die je af wilt nemen. Welke hoeveelheid Mbit/s past bij jouw gebruik?

  • <20 Mbit/s: Dit staat voor een lage downloadsnelheid. Woon je bijvoorbeeld alleen of stream je niet zo vaak vanaf het internet? Dan is dit een prima optie voor jou.
  • 40-50 Mbit/s: Deze downloadsnelheid geeft jou de mogelijkheid om met meerdere apparaten tegelijk te streamen en downloaden. 
  • 80-100 Mbit/s: Dit is een geschikte optie voor grotere gezinnen die vaak tegelijkertijd bestanden downloaden. Het geeft je ook de mogelijkheid om zonder haperingen online te gamen.  
  • >150 Mbit/s: Deze optie wordt door de meeste huishoudens afgenomen. Je kunt hiermee moeiteloos downloaden in 4K-resolutie. Overigens kunnen veel apparaten geen snellere Mbit/s aan waardoor dit de maximale snelheid is. 
  • 1000 Mbit/s: Dit is een erg krachtig internetnetwerk voor een optimale verbinding. Maar helaas kunnen niet alle apparaten deze snelheid aan dus denk goed na voordat je deze optie afneemt in een abonnement.

Je downloadsnelheid verhogen

Hierboven staan de mogelijke downloadsnelheden aangegeven. Je neemt deze af bij je internetprovider maar dit garandeert niet altijd dat je ook precies deze downloadsnelheid ontvangt. Door externe factoren is het mogelijk dat de downloadsnelheid lager ligt dan wat je afneemt in je abonnement. Zelf je downloadsnelheid verhogen is een mogelijkheid. Dit doe je door de router niet in een kast of afgesloten ruimte te plaatsen. Muren en een afstand tussen de router en jouw apparaten zorgt namelijk voor een lagere internetsnelheid. Daarnaast is het een optie om je vaste apparaten zoals je computer of tv, te verbinden met een netwerkkabel. Deze apparaten hoeven dan geen gebruik te maken van de wifi-verbinding zodat er meer overblijft voor je losse apparaten zoals je telefoon.