Wat is een IP-adres?

Een IP-adres, je hebt er misschien wel eens van gehoord maar je weet eigenlijk niet zo goed wat het is. IP staat voor Internet Protocol en een IP-adres wordt dan ook vergeleken met een telefoonnummer. Hoe zit dit nu precies en wat doe je met een IP-adres? In dit artikel nemen we al je vragen over IP-adressen weg door antwoord te geven op de meeste voorkomende vragen omtrent IP-adressen! 

Wat is een IP-adres? 

Een IP-adres heeft dus iets te maken met een Internet Protocol. Wat het eigenlijk inhoudt is dat je computer met een IP-adres zichtbaar is voor andere computers die ook verbonden zijn met het internet. Ook smartphones, tablets, printers en andere computerapparatuur kunnen via het IP-adres met elkaar communiceren. Een eenvoudig voorbeeld is dat je met een IP-adres op afstand een document kunt printen. Er wordt dan dus via het IP-adres gecommuniceerd. 

Waar bestaat een IP-adres uit?

Een IP-adres bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat het identificatienummer van een bepaald netwerk op het internet. Het tweede deel duidt het gebruikte apparaat binnen dat netwerk aan. De meeste IP-adressen bestaan uit 32 bits, ook wel 4 bytes genoemd. Echter ontstond er over de jaren schaarste onder mogelijke IP-adressen en hebben ze dus ook internetadressen met 128 bits (16 bytes) uitgegeven. Met deze upgrade is het vrijwel onmogelijk om nogmaals schaarste te hebben want met 16 bytes is er een oneindig aantal adressen mogelijk. 

Liggen mijn gegevens op straat als mijn IP-adres bekend is?

Daar geven we eenvoudig antwoord op, namelijk: Nee, je gegevens liggen niet op straat zodra iemand jou IP-adres heeft. In misdaadseries wordt er altijd erg makkelijk gedaan over het achterhalen van gegevens via een IP-adres, maar in de praktijk is dit niet zo eenvoudig. Niet voor een leek in ieder geval. Er zijn gegevens gekoppeld aan je IP-adres, zoals bijvoorbeeld de gegevens van je woonadres. Echter zijn deze alleen beschikbaar voor je internetprovider. Zij zijn verplicht dit geheim te houden tenzij je iets strafbaars hebt gedaan. Dus het is mogelijk dat de politie achter je gegevens komt via een IP-adres, maar dat zal niet gebeuren als jij je netjes aan de wetten en regels houdt. 

In sommige gevallen komt het voor dat mensen misbruik maken van de onwetendheid rondom IP-adressen. Zij proberen dan mensen af te persen door te vertellen dat zij weten waar iemand woont. Het is dus onmogelijk om dit uit een IP-adres te halen dus trap er niet in als mensen dit bij je proberen.