Wat is een modem?

Goed en snel toegang tot het internet is steeds belangrijker. We gebruiken internet niet alleen voor plezier en ontspanning, ook ons werk wordt steeds meer gedigitaliseerd. Om dus goed bereikbaar te zijn voor werk én ontspanning is een snelle, kraakvrije en stabiele verbinding met het internet van cruciaal belang. Om dit te verzorgen is een modem nodig. Een modem is een van de schakels tussen je internetprovider en het daadwerkelijk ontvangen van internet op je telefoon of laptop. In dit blog lichten we de internetketen verder toe en leggen de we nadruk op het modem.

Hoe werkt een modem? 

Zoals dus hierboven beschreven werkt een modem als een schakel tussen je internetprovider en het ontvangen van internet op je apparaat. Een modem legt verbinding met je provider via een telefoonlijn, glasvezelkabel of een coaxkabel. Het modem ontvangt via één van bovenstaande kabels informatie van je internetprovider en zet dit om naar een digitaal signaal. Helaas ben je er dan nog niet. Zonder router is het digitale signaal van een modem namelijk niet om te zetten naar bruikbaar internet voor je telefoon of laptop. 

Internetketen uitgelegd

Een modem is onderdeel van de internetketen die tezamen zorgen voor bruikbaar internet. Het begint dus bij de internetprovider die informatie verstuurd naar de modem. Het modem zet deze informatie om naar een digitaal signaal die opgepakt wordt door de router. Deze router stuurt dit digitale signaal door naar alle aangesloten apparaten. Dit gebeurt draadloos of via een Ethernet-kabel. Wanneer je een werkende verbinding legt tussen de router en je telefoon of laptop, ben je succesvol verbonden met het internet! 

Traag of instabiel internet, wat nu?

Het is misschien wel één van de grootste ergernissen van mensen: traag of instabiel internet. Een webpagina die een minuut de tijd nodig heeft om volledig te laden, je internetverbinding die er om de haverklap uit ligt of een internetsignaal die niet sterk genoeg is om al jouw apparaten tegelijkertijd te voorzien van goed internet. Wat kun je hier tegen doen? Het eerste waar je aan moet denken als je met traag of instabiel internet zit, is het resetten van je modem en/of router. Dit doe je door de stekker van het kastje eruit te halen en dan 10 seconden te wachten tot je deze er weer in doet. Heeft dit niet geholpen? Dan kun je ook op de reset knop klikken. Dit knopje is vaak erg klein en lastig in te drukken, en dat is niet voor niks. Als je er namelijk voor kiest om je modem of router te resetten via de reset knop, dan zal het apparaat terug naar fabrieksinstellingen worden gezet. Hierdoor ben je al je instellingen en gegevens van de provider kwijt en zul je het kastje opnieuw in moeten stellen. De reset knop gebruiken is een effectief hulpmiddel tegen traag of instabiel internet, maar het vereist wel wat werk om alles weer goed terug in te stellen.