Wat is een router?

Een router, voor sommigen een onbereikbaar ding waar ze niks van begrijpen en voor anderen een appeltje eitje. Toch heb je een router nodig om gebruik te maken van het internet en online aanwezig te zijn. Dit blog is dan ook voor de groep mensen die niet weten wat ze met een router aan moeten maar dit wel graag willen leren. Want wat is nou een router en wat doet dit precies? Na dit blog zal alles wat met een router te maken heeft niet meer onbereikbaar zijn! 

Wat doet een router?

Een router zorgt ervoor dat je twee computernetwerken met elkaar kunt verbinden. Om een simpel voorbeeld te geven: Jij bent op dit moment dit blog aan het lezen. Dit blog staat op het internet opgeslagen en dus moet jij vanzelfsprekend ook verbonden zijn met het internet. Jouw router thuis gaat op zoek naar waar dit blog op het internet staat opgeslagen. Zo komt jouw router uit bij mijn router, waar ik dit blog dus heb opgeslagen. De twee routers komen nu in verbinding met elkaar en via jouw laptop, tablet of telefoon is het mogelijk om dit blog te openen. Een router volgt voor deze verbinding overigens altijd de kortste route, zo ben jij zo snel mogelijk verzekerd van dit blog.

Een draadloze router

Een draadloze router verleent toegang tot de functies van een router en de functies van een draadloos toegangspunt. Je gebruikt een draadloze router voor draadloos internet, ook wel WiFi genoemd. Draadloze routers zijn kastjes met de volgende eigenschappen:

– Meestal 4 LAN poorten voor bekabeld netwerk.
– Een WAN poort om verbinding te maken met het modem.
– Eén of twee antennes om WiFi signalen te ontvangen.  

LAN staat voor Local Area Network en zorgt voor communicatie tussen een netwerk van computers en andere toestellen die zich in een lokaal beperkt gebied bevinden. WAN is daarentegen minder lokaal van karakter. WAN staat namelijk voor Wide Area Network. WAN-verbindingen verspreiden signalen over grote oppervlaktes zoals bijvoorbeeld een heel land of continent.

Verschil tussen een router en modem

Zonder een modem heb je niks aan een router dus beide zijn van belang om gebruik te maken van het internet. Modem is een afkorting van ‘MOdulator DEModulator’ en zorgt voor een verbinding met het internet via je provider. Een router verdeelt deze internetverbinding vervolgens over alle verbonden apparaten. Hierdoor kunnen verschillende apparaten met elkaar communiceren. Veel internetproviders leveren een modem en router in één waardoor je niet twee losse apparaten nodig hebt. Echter bieden de router en modem los vaak wel een sterker internetsignaal dan deze twee verpakt in één apparaat.