Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Maar wat is het nu eigenlijk? Een VPN is een sleutel die je tussen je computer, tablet of telefoon en een VPN server-legt. Die sleutel zorgt ervoor dat je internetactiviteiten moeilijker naar jou zijn te herleiden en dat je dus anoniemer op het internet aanwezig bent. Zodra je een VPN inschakelt, kies je voor een land. Het lijkt dan voor anderen dat je in dat gekozen land zit, terwijl dat in realiteit dus niet het geval hoeft te zijn. Dit klinkt nu fantastisch, maar waar gebruikt men dan een VPN voor? En brengt het ook nadelen met zich mee? Lees in dit blog snel verder om daarachter te komen!

Privacy door een VPN  

Een VPN zorgt dus voor een versleutelde internetbeveiliging. Toch is het niet zo dat je lukraak dingen op het internet kan doen zodra je een VPN hebt ingeschakeld. Een VPN geeft je privacy, maar wel in bepaalde mate. Je bent online namelijk ook te traceren via tracking cookies en fingerprinting. Daarnaast beschermt een VPN je niet tegen de meeste internetgevaren. Je bent namelijk altijd nog kwetsbaar voor malware, fraude en hackpogingen. Een VPN klinkt dus als een voorbeeldig schild waar je anoniem en veilig achter kunt schuilen tijdens je internetactiviteiten, alleen valt dit dus in werkelijkheid vies tegen.

Nadelen VPN

VPN zorgt niet voor 100% anonimiteit maar je privacy gaat er wel flink op vooruit. Toch zijn er nog meer nadelen van het gebruik van een VPN waar je vanaf moet weten voordat je overgaat tot het afnemen van een VPN. Een VPN zorgt namelijk voor trager internet. Dit is omdat je op het internet browst via een omweg, je moet namelijk eerst nog langs de VPN-server. Veel mensen gebruiken een VPN bij het downloaden of streamen van films en video’s. Omdat het hier om grote bestanden gaat zal je merken dat dit langzamer gaat of dat je verbinding last krijgt van haperingen.

Daarnaast moet je ook goed onderzoek doen naar de VPN-aanbieders. Met welke ga je in zee? Het is belangrijk dat je de VPN-aanbieder vertrouwt en dat je privacy er daadwerkelijk op vooruit gaat. Er zijn betaalde en gratis VPN-aanbieders. Het betekent overigens niet dat betaalde aanbieders standaard beter zijn. Aan alle aanbieders zitten haken en ogen waar je je vooraf goed in moet verdiepen. 

VPN via een router

Naast VPN-aanbieders is het ook een optie om een VPN af te nemen via een VPN-router. Deze optie is vooral geschikt om buitenshuis veilig te internetten. Deze vorm van VPN is daarentegen dan weer niet geschikt om thuis anoniemer te internetten. Daarnaast ondersteunen weinig routers deze VPN-optie.