Wat is het verschil tussen MB en Mbit?

Wellicht heb je de termen ‘MB’ en ‘Mbit’ wel eens voorbij zien komen. Beide zijn onderdeel van computertaal. Wellicht schrikken we nu al een aantal mensen af maar als je interesse hebt in het streamen, downloaden of uploaden van bestanden is het zeker de moeite waard. Lees in dit blog wat MB is, wat Mbit is en wat de grootste verschillen tussen beide zijn. Na het lezen van dit blog zal de titel van dit blog voor jou geen vraag meer zijn maar een wetenschap!

MB uitgelegd

MB is de afkorting van megabyte. Deze taal wordt gebruikt om opslagmediums aan te duiden. Internetsnelheid wordt daarentegen uitgedrukt in bits. Hier valt je misschien al één verschil op, namelijk megabyte heeft het woord ‘byte’ in zich terwijl we het net over internetsnelheid en ‘bits’ hebben. Het klopt inderdaad dat dit verschillende dingen zijn. Één bit is namelijk 8 bytes. Een byte wordt altijd aangeduid met een hoofdletter B en een bit wordt afgekort met een kleine b. 

Mbit uitgelegd

Dan gaan we nu dus verder met de kleine b. Het gaat bij de afkorting Mbit dus over megabit. Mega staat voor een miljoen dus Mbit bestaat in totaal uit één miljoen bits. Daarnaast is één Mbit 0.125 megabyte. Houd je het nog bij? We gaan er nog even dieper op in. Mbit wordt gebruikt om uploadsnelheden en downloadsnelheden uit te drukken. Internetproviders stunten met hoge downloadsnelheden zoals 20 Mbit per seconde. Dit betekent dat je binnen één seconde twintig miljoen bits (2.5 megabyte) kunt downloaden.  

Verschillen MB en Mbit

Om de verwarring tussen de verschillende termen en betekenissen weg te halen hebben we de belangrijkste verschillen tussen MB en Mbit op een rijtje gezet:

  • MB is groter dan Mbit;
  • In 1 MB passen 8 Mbits;
  • MB wordt gebruikt om de grootte van bestanden en opslagruimtes aan te geven;
  • Mbit is de eenheid waarmee je de snelheid van een internetverbinding uitdrukt. 

We willen tevens nog een rekenvoorbeeld aanhalen waarmee het verschil nog duidelijker naar voren komt. Stel je hebt een bestand op je computer staan en wilt deze versturen per mail. Om dit te doen heb je internet nodig. Je bestand is 20 MB groot. Omdat er 1 MB in 8 Mbits passen staat 20 MB gelijk aan 160 Mbit. Om dit bestand dus te verzenden zal het 8 seconden duren want 160 Mbit delen door 20 Mbit is 8 seconden.