Wat kan ik met mijn ip adres?

Iedere verbinding die je met het internet hebt via een router beschikt over twee netwerkinterfaces. Zo heb je aan de ene kant een privé ip adres en aan de andere kant een openbaar ip adres. Wat is het verschil tussen deze twee adressen en wat kan je eigenlijk met een ip adres?

Privé ip adres

Wanneer je meerdere computers verbindt met hetzelfde router dient het privé adres er voor om deze computers met elkaar te verbinden in het netwerk. Hierbij functioneer de router als een gateway waar al het verkeer langs komt. Wanneer je het privé ip adres van je netwerk wilt achterhalen kun je een commando invoeren op je computer en zo het privé ip adres dat door de router is opgesteld achterhalen.

Openbaar ip adres

Het openbare ip adres is gelijk verbonden met het internet. De meeste routers hebben dan ook een functie ingebouwd waardoor je het ip adres kan achterhalen. In de meeste gevallen dien je hiervoor in te loggen bij de router en daarna de instellingen op te zoeken. Je kunt bij je router inloggen door het privé ip adres te gebruiken. Vaak heeft een dergelijk adres dezelfde structuur, maar heb je wel een eigen gebruikersnaam en wachtwoord gekozen. Hierdoor kun je veilig op je router in loggen en allerlei instellingen van de router wijzigen. Ook het oproepen van je openbare ip adres kan via deze manier.

IP adres niet juist

beschermd ip adresHet kan voor komen dat je de instellingen van je router hebt gevonden en hierna een aantal verschillende ip adressen ziet. In het instellingen menu van je router vind je dan ook alle ip adressen die bekend zijn binnen je netwerk. Ieder apparaat dat verbinding maakt met de router via een internetkabel of wifi wordt hier dan ook weergegeven. Het kan dan soms wel eens lastig zijn gelijk het juiste ip adres te achter halen, vaak wordt wel de naam van het apparaat wat verbonden is genoemd. Aan de hand van die gegevens kun je het juiste ip adres achterhalen.
Daarnaast kan het ook zijn dat een verkeerd ip adres wordt weergegeven omdat je je achter een proxy of gateway bevindt. Hierbij past de router de ip adressen aan waarmee je bent verbonden met het internet. Het is dan ook voor anderen lastiger om je te achterhalen.

Nut van het ip adres

Iedere apparaat dat is verbonden met het internet beschikt over een eigen ip adres. Je zou dit kunnen vergelijken met alle verschillende telefoonnummers. Aan de hand van je ip adres kun je dus ook gevonden worden en verbinding maken met andere apparaten. Ook ben je door middel van het ip adres te achterhalen, bijvoorbeeld door je internet provider.
Wanneer je niet wilt worden gevonden en anoniemer het internet op wilt kun je gebruik maken van een proxy of vpn. Hierbij word je eigen ip adres gemaskeerd en kun je bijvoorbeeld net doen alsof je uit een ander land komt.